Diabilder till DVD/USB

Har du en massa fina minnen i form av diabilder liggandes där hemma, som du vill kunna bläddra igenom snabbt och smidigt? Då passar det perfekt att lämna in dem för omvandling till ett digitalt format. Att visa upp bilderna för nära och kära med diavisare är förstås både roligt och charmigt, men att ha en digital backup är verkligen att rekommendera. Fördelen med att digitalisera analogt material är att bilderna blir lättare att hantera och sortera, de håller längre (fysiska bilder kan exempelvis ta skada av damm eller fukt i större utsträckning) och de kan göras finare på flera olika sätt.

Förvaring av diabilder

diabilder förvaringDet är en bra idé att förvandla dina bilder till nyare format så fort som möjligt. Bildernas skick försämras nämligen med tiden, speciellt om du förvarar dem lite huller om buller. Tills du skickar in dem för omvandling är det bästa därför att förvara dem i diaramar inuti diamagasin. Givetvis bör dessa i sin tur förvaras på ett torrt ställe så att du vet att du inte behöver oroa dig för fuktskador, som kan vara förödande för dina bilder.

Omvandla dia till digitalt – så går det till

Innan du lämnar in dina bilder till oss är det jättebra om du märker upp dem så att vi sedan kan ge dem samma namn som du märkt dem med och skapa överskådlighet. Detta gäller förstås speciellt om det är ett större antal som du lämnar in. Givetvis behöver du inte märka upp bilderna enskilt utan det räcker med att du skriver på respektive magasin eller annan behållare som du förvarar dem i. Exempel på namn är ”Kreta 1989” eller ”Bertils 60-årsfest 1977”. Bra att veta är att när du inkluderar ett årtal i namnet börjar vi alltid med det i filnamnet. Dina bilder som ligger i magasinet ”Kreta 1989” kommer därför få namnen 1989 Kreta 001, 1989 Kreta 002 osv. Anledningen till att vi gör på det sättet är att datorn som du sätter DVD:n eller USB-minnet i kommer att välja siffror som sorteringsmetod i första hand. När du överlämnar materialet får du uppskatta hur många bilder det rör sig om och du går tillsammans med  vår duktiga personal igenom dina önskemål. Ni fyller tillsammans i en beställningsblankett där uppskattat antal, preliminär kostnad samt eventuell färgkorrigering eller andra önskemål skrivs ner. Ni skriver också ner om materialet ska läggas på en eller flera DVD-skivor eller på ett USB-minne.

diabilderNär beställning och överlämning är klar fraktar vi dina minnen på ett säkert sätt i någon av våra egna budbilar, från butiken till vår produktion som ligger i Gävle. Där påbörjas arbetet med att omvandla diabilderna till DVD eller USB. Bilderna placeras i ett speciellt magasin, dammas av med en maskin och scannas in i en dator. I datorn döper vi sedan bilderna till vad du har skrivit ner för att sedan skicka dem vidare för redigering. Läs mer om vilka redigerings- och förbättringsmetoder vi erbjuder nedan. Efter redigeringen läggs materialet över till vald digital form för att sedan förpackas i ett fint fodral. Dina originalbilder packas ner tillsammans med det överförda materialet. När allting är färdigt antecknar vi eventuella problem som har uppstått i processen (bilderna kan t.ex. vara alltför skadade för att kunna hanteras, men ofta löser vi detta) samt hur många bilder som faktiskt hanterades. Det är förstås lätt hänt att uppskattningen av antalet bilder blir fel om du lämnar in hundratals eller tusentals foton. Avslutningsvis kör vi tillbaka din order i en av våra budbilar och meddelar dig att den finns att hämta.

Dammborttagning, färgkorrigering, retuschering och spegelvända bilder

Alla diabilder som har legat undanstoppade ett tag har mer eller mindre damm på sig. Om du har förvarat dina bilder väl har du förhoppningsvis förhindrat att de har blivit allt för smutsiga, men vi har stött på tråkiga fall där det har varit näst intill omöjligt att få dem helt rena. Hos oss sker dammborttagningen i 2 steg. I samband med att vi placerar bilderna i diaramar (om de inte redan sitter i sådana) och sedan stoppar dem  i en scanner blåser vi dem noggrant med en speciell liten maskin, för att få bort så mycket smuts och små korn som möjligt. Därefter kontrollerar vi de inscannade bilderna och om något motiv ser extra smutsigt ut tittar vi efter om ytterligare rengöring är möjlig, för att sedan scanna på nytt. Avslutningsvis zoomar vi in varje bild och gör en enklare retuschering som ingår i priset. Retuscheringen innebär att vi tar bort de största dammkornen och i största möjliga mån minskar ”brus” i form av smutspartiklar av mindre storlek.

Du kan välja till lite mer avancerad bildredigering i form av exempelvis färgkorrigering. När vi gör en färgkorrigering tittar vi på vad vi har att jobba med, justerar färgerna och jämför sedan de ursprungliga bilderna med de korrigerade för att avgöra om det har blivit någon förbättring. Ofta ser dina bilder finare ut samtidigt som de har mer rena, klara färger efter att vi har gjort justeringen. I vissa fall tycker vi att originalbilden är fin som den är, låter bli att korrigera och berättar för kunden att vi har tagit det beslutet och varför. Om kunden ändå vill att vi genomför tjänsten gör vi givetvis det.

Har du en eller flera diabilder som på något sätt har skadats eller vill du att motivet ska se ut på något annat sätt? Eftersom vi har lång erfarenhet av bildredigering kan vi uppfylla de flesta önskemålen. Till exempel kan vi placera ett nygift par på en vacker strand istället för på en trottoarkant i stan, eller så kan vi ta bort en trädgren som hänger över ett ansikte och stör. Givetvis lagar vi även bilder som på ett eller annat sätt har gått sönder. När det gäller fuktskador kan detta tyvärr vara svårt att utföra. För att vara säker på att få önskat resultat och få reda på om bilden är i så gott skick så att den går att ”rädda”, prata med vår personal så hjälper vi dig.

Eftersom det är svårt att upptäcka om en bild är spegelvänd är det bra om du har satt in alla dina bilder enligt ett och samma system, så att vi snabbt kan göra en bedömning. När vi tittar närmare på detta granskar vi exempelvis klockor (de brukar sitta på vänster arm), nummerplåtar på bilar eller textmotiv på tröjor. Om dina foton föreställer en känd byggnad gör vi en snabb research för att ta reda på hur byggnaden ser ut. Frihetsgudinnan håller ju facklan i sin högra hand och inte i sin vänstra osv.